Javascript is required to view this map.

Jo Coenen

Jo Coenen

Gekoppelde bureau's:

Gekoppelde projecten:

villa’s, Oisterwijk

Villa Haans was de eerste grote villa die Coenen bouwde. Met een 56 meter lange muur, die de ruggengraat vormt van de woning, creëerde hij zijn eigen context. De witte betonnen wand dient als afscheiding met de buren en zorgt voor intimiteit aan de ‘binnenzijde’. De verschillende woonfuncties zijn uit elkaar getrokken en hebben langs de muur een eigen vorm gekregen. De route langs de wand loopt langzaam omhoog via een hellingbaan, biedt steeds nieuwe doorkijken en uitzichten en komt uiteindelijk uit in de centrale hal. Het gekromde dak van roestvrij staal brengt zonlicht diep in het huis en zorgt voor schaduw op het dakterras.

Kunstcluster en concertzaal, Tilburg

Begin jaren negentig van de vorige eeuw sloegen de gemeente Tilburg en de Fontys Hogeschool de handen ineen om in het zuidelijk deel van het stadscentrum een bolwerk van cultuur te creëren, het zogenaamde Kunstcluster.

stadspleinen, Tilburg

Omdat niet het hele plan Koningswei van Van den Broek en Bakema is uitgevoerd, bleef het gebied rond het Koningsplein hinken op twee gedachten. Na een omvattende herinrichting van de pleinen in dit gebied door Jo Coenen komen het kantongerecht, de St. Dyonisiuskerk, het Paleis-Raadhuis en de stadsschouwburg beter tot hun recht. Coenen benadrukte zowel de noord-zuid verbinding van de binnenstad naar het Koningsplein als de oost-west route van het Koningsplein naar het Kunstkluster. Met relatief kleine ingrepen aan straatprofielen, kunstwerken, straatmeubilair en bestrating gaf hij de grootschalige open ruimten uit de jaren zestig en zeventig een bestemming. Pergola’s op het Willems- en Koningsplein zorgen voor een duidelijke begrenzing van de pleinen. De modernistische fontein op het Willemsplein van Joop Beljon uit 1972 werd met goedkeuring van zijn nazaten aangepast, waardoor onder andere aan de zijde van de Heuvelstraat een verhoogde zitplek ontstond.

kantoor, Tilburg

Dit kantoorgebouw ligt langs de uitvalsweg naar Goirle, aan de rand van bedrijventerrein De Katsbogten, maar is ook vanaf de A58 goed te zien. Door het gebouw in een vijver te plaatsen, gaf Coenen het een eigen plek op het verder ongedefinieerde bedrijventerrein. Via een brug is het kantoor verbonden met een ontvangstgebouw op de oever. De brug loopt langzaam op langs een betonnen schijf naar de entree van het kantoor op de tweede verdieping. Halverwege de brug is een toegang naar een langgerekt houten terras aan de andere zijde van de schijf.