Javascript is required to view this map.

Architectenwerkgroep Van Esch en Van der Hagen

Architectenwerkgroep Van Esch en Van der Hagen

Gekoppelde architecten:

Gekoppelde projecten:

Stadskantoren, Tilburg

Het nieuwe stadskantoor maakt deel uit van de grootschalige, naoorlogse vernieuwingsplannen van het centrum. Hiervoor moesten het oude classicistische stadhuis van Henri van Tulder uit 1849, de tuin voor het Paleis-Raadhuis en de arbeidersbuurt Koningswei wijken.

villa's, Tilburg

Tilburg kent een traditie van prijsvragen van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA), waarbij ontwerpers worden uitgedaagd net een stapje verder te gaan. Een dergelijke prijsvraag aan het begin van de jaren negentig leverde aan de Deltalaan deze zes woonhuizen op.

schouwburg, Tilburg

De bouw van deze schouwburg was het begin van de grote stadsvernieuwingsplannen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Het exterieur geeft op een heldere manier expressie aan de verschillende functies van het gebouw. In halfronde volumes, waarvan de onderste door schoon metselwerk in een getande structuur is geaccentueerd, bevinden zich de foyers, de grote en de kleine zaal. De toneeltoren is ondergebracht in een licht gekromd, met banden van beton gedecoreerd blok. In het rechthoekige glazen volume haaks op de publieksruimten en toren is een restaurant gevestigd.

Kromhoutpark, Tilburg

Op dit terrein van de voormalige Kromhoutkazerne is begin jaren negentig een ruim opgezet stadspark aangelegd. Het gerestaureerde hoofdgebouw van de genie doet dienst als kantoorruimte en vormt een tastbare herinnering aan het verleden.

Thomas de Beer driehoek, Tilburg

De ontkerkelijking en de ondergang van de textielindustrie in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, maakte van Tilburg een stad vol gaten. Vanaf 1985 werd dit gebrek aan samenhang in de stad onder de noemer ‘compacte stad’ door de gemeente omgebogen in een voordeel. Architecten als Jo Coenen, Carel Weeber en Bert Dirrix kregen de opdracht masterplannen te maken voor verschillende gebieden en op die manier Tilburg een aantal kwaliteitsinjecties toe te dienen, aangeduid met de term ‘archipunctuur’. Voor het terrein van de voormalige textielfabriek van Thomas de Beer ontwierp architect Mels Crouwel een stedenbouwkundig plan, waarin de tot museum omgebouwde wolspinnerij het middelpunt vormt.