Javascript is required to view this map.

De Piushaven als ontwikkeling, met de brug van John Kormeling als symbool

De Piushaven als ontwikkeling, met de brug van John Kormeling als symbool

Adres:

Piushaven
5017 AM Tilburg

Architect:

Opdrachtgever:

Diversen

Jaar van realisatie:

2013

Typologie:

Hergebruik

Openbaar:

Ja

Status:

gebiedsontwikkeling

Thema:

Onderdeel van de Tilburgse binnenstad vormt de Piushaven. In een nauwe samenwerking van gemeente, ontwikkelaars, bouwbedrijven, ondernemers en buurtbewoners is het gebied ontwikkeld van een voormalige industriële haven tot een levendig centrum-stedelijk woonmilieu aan het water. De 1500 geplande woningen werden gerealiseerd in diverse woonmilieus. Ook veel ondernemers, en met name horeca, hebben hun plek gevonden in de Piushaven.

Een kwaliteitsteam met supervisor, omgevingscommissie, projectleider en stedenbouwkundige legde bij aanvang van het project ‘de bedoeling’ vast, vastgoedontwikkelaars overlegden aan de ‘ronde tafel’ en ondernemers en bewoners zetten zich in voor de profilering van het gebied als ‘Levend Podium’. Deze bijzondere samenwerking maakt van de Piushaven een voorbeeldproject, dat tegelijk onderscheidend is en volwaardig onderdeel uitmaakt van de stad.

 

Een brug ontworpen door John Körmeling is de blikvanger van de Piushaven. Het ontwerp verwijst naar de hijskranen en de haventechniek die nog niet zolang geleden dit gebied kenmerkten.