Javascript is required to view this map.

diverse villa’s

diverse villa’s, Gilze en Rijen diverse villa’s, Gilze en Rijen diverse villa’s, Gilze en Rijen

diverse villa’s

Adres:

Hoofdstraat, Stationsstraat en zijstraten
Rijen

Architect:

Opdrachtgever:

diversen

Jaar van realisatie:

1931-56

Typologie:

Woningbouw
Vrijstaande woonhuizen en fabrikantenvilla's

Openbaar:

Nee

Status:

enkele villa’s zijn gemeentelijk monument

Thema:

De plaatselijke architect Ad Aarts heeft een grote invloed gehad op het aanzien van Rijen. In de jaren dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw lieten veel vooraanstaande inwoners een villa bouwen door ‘d’n architect’, zoals Aarts in het dorp werd genoemd. In Rijen staan 250 gebouwen van zijn hand en ook in omliggende dorpen zijn ontwerpen van Aarts te vinden.

De vroege villa’s van Aarts zijn veelal verwant aan de Amsterdamse School; veel huizen uit de jaren veertig en vijftig passen bij het traditionalisme van de Delftse School. In sommige gevallen is ook de romantiek van Engelse landhuizen terug te zien. De huizen zijn op het eerste gezicht geen blikvangers, maar vallen op door een subtiele detaillering: ruime overstekken van daken, horizontale sierbanden, daklijsten en ritmiek van gevelopeningen.

 

De veelzijdigheid van Aarts’ woningontwerpen door de jaren heen is onder meer te zien in de Hoofdstraat, op nummer 36 (1950), 38 (1948) en 40 (1931) en de Stationsstraat, op nummer 2 (1932) en 100 (1933). Ook in de Marijkestraat, Tuinstraat, Laagstraat, Burgemeester Sweensplein, Pastoor Oomenstraat en Prins Bernhardstraat zijn meerdere woningen van Aarts te vinden.