Javascript is required to view this map.

Franciscanessenklooster Mariaoord / klooster de Terebint, nu woonzorgcomplex

Franciscanessenklooster Mariaoord / klooster de Terebint, Dongen Franciscanessenklooster Mariaoord / klooster de Terebint, Dongen

Franciscanessenklooster Mariaoord / klooster de Terebint, nu woonzorgcomplex

Adres:

Hoge Ham 25 / Schoolstraat 3
Dongen

Opdrachtgever:

Congregatie van Franciscanessen

Jaar van realisatie:

1898, 1899, 1939, ca. 1980

Typologie:

Bijzondere huisvesting
Gebouwen voor de gezondheidszorg
Religieuze gebouwen en complexen
Hergebruik

Openbaar:

Nee

Status:

Franciscanessenklooster: rijksmonument

Thema:

De congregatie van Franciscanessen van Dongen werd in 1801 gesticht en is daarmee een van de oudste van het land. Ongeveer een eeuw later lieten de zusters de gevel aan de Hoge Ham bouwen om enkele kleinere gebouwen tot een eenheid te smeden. De bakstenen lijstgevels zijn uitgevoerd in een sobere, eclectische stijl met vooral kenmerken van de neorenaissance en neogotiek. Het middenrisaliet met topgevel is versierd met natuurstenen elementen. In een hoge nis bevindt zich de monumentale ingangspartij. Een Franciscusbeeld staat in een nis in de topgevel, die bekroond wordt door een gebroken, gebogen timpaan.

Achter het hoofdgebouw staat een neogotische, driebeukige kloosterkapel met vieringtoren,  waarvan het interieur door Joan Collette in 1924-25 is beschilderd.

 

Schuin achter het moederhuis stichtten de Franciscanessen klooster de Terebint ten behoeve van de zieke en bejaarde zusters van de congregatie. Het eenvoudige, drie verdiepingen hoge bakstenen gebouw met rood pannendak wordt geflankeerd door twee lagere zijvleugels. Parallel achter het hoofdgebouw bevindt zich een kapel. Opvallend zijn de hoog opgemetselde torenachtige muurdelen aan beide zijden van de absis, waarvan er een als klokkentoren fungeert en de ander als schoorsteen.