Javascript is required to view this map.

gemeentehuis

gemeentehuis, Gilze en Rijen gemeentehuis, Gilze en Rijen

gemeentehuis

Adres:

Raadhuisplein 1
Rijen

Opdrachtgever:

gemeente Gilze en Rijen

Jaar van realisatie:

1961, 1982, 1999

Typologie:

Bestuursgebouwen

Openbaar:

Ja

Thema:

Na de Tweede Wereldoorlog werd Rijen volgens provinciaals besluit de hoofdkern van de gemeente Gilze en Rijen. Bureau Siebers en Van Dael was verantwoordelijk voor de stedenbouwkundige plannen voor Gilze en Rijen en voor veel van de nieuwe voorzieningen, waaronder het modern-traditionalistische gemeentehuis.

Aan de zijde van het Raadhuisplein liggen de drie originele bouwvolumes: een ranke toren met carillon, een carrévormig hoofdgebouw met monumentale trap en drie reliëfs van beeldhouwer Paul Grégoire en een langwerpige vleugel die oorspronkelijk op rechthoekige kolommen heeft gestaan. Het hoofdgebouw en de zijvleugel hebben schilddaken met een dusdanig kleine hellingshoek, dat ze vanaf de straat niet te zien zijn. Op subtiele wijze zijn de gevels van een horizontale geleding voorzien: banden van hoge bakstenen wisselen de standaard steen af.

 

De colonnade onder de zuidelijke vleugel is dichtgezet tijdens een uitbreiding in 1982 door Frans Ruys, die het bureau van Siebers en Van Dael voortzette. De gevel van deze uitbreiding helt licht naar achter en steekt daarmee af tegen de rest van het gebouw. Wel is het karakteristieke metselwerk hier doorgezet. In 1999 is in de zuidwesthoek van het complex een nieuwe vleugel gerealiseerd, bekleed met zwarte keramische tegels.