Javascript is required to view this map.

herontwikkeling Piushaven

herontwikkeling Piushaven, Tilburg herontwikkeling Piushaven, Tilburg herontwikkeling Piushaven, Tilburg herontwikkeling Piushaven, Tilburg

herontwikkeling Piushaven

Adres:

Piushaven e.o.
Tilburg

Architect:

Opdrachtgever:

gemeente Tilburg, diversen

Jaar van realisatie:

1999-2017

Typologie:

Woningbouw
Stedenbouwkundige plannen
Kantoorgebouwen
Stadsparken en openbare groenvoorzieningen
Hergebruik
Industriële gebouwen en complexen

Openbaar:

Ja

Status:

de Piushaven bezit enkele rijksmonumenten

De gemeente Tilburg ontwikkelt de Piushaven van een voormalige industriële haven tot een centrumstedelijke woonomgeving aan het water. De anderhalve kilometer lange oevers van de haven veranderen hierbij in een groen Havenpark. Rondom de haven verrijzen tweeduizend woningen en ruimten voor nieuwe bedrijvigheid.

Piushaven 1d:

Hardy’s Kappersboot, Storimans, Wijffels Van Hoogmoed Architecten (2007)

Deze drijvende kapsalon houdt het midden tussen een ark, een gebouw en een woonboot. Op het dek is een grotendeels transparante ruimte gemaakt, zodat klanten en medewerkers vrij zicht hebben over het water. Ruimten die meer beslotenheid vragen, zijn opgenomen in een met hout bekleed bouwdeel. Het dak is beloopbaar.

 

Piushaven 17:

Havenkwartier, Deven Architectuurstudio (2008)

Dit complex bestaat uit een appartemententoren, een horecagebouw en een inpandige parkeergarage. Een oude graanloods is herbouwd en heeft een horecafunctie gekregen. De woontoren is gebaseerd op de silotorens die vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw op de loods stonden. De hedendaagse silotoren bevat dertien appartementen. Het industriële karakter van de plek is benadrukt door de toren met metaalplaat te bekleden.

 

St. Josephstraat 26-28:

Woon-zorg appartementen, Ed Bergers Architecten (2011)

Achter de gevel van een door Jos. Donders ontworpen café en studentensociëteit (1902) is een woon-zorgcomplex gebouwd met negentien appartementen voor mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. Een in zwarte baksteen opgetrokken bouwdeel met verspringende ramen vormt een contrasterend decor voor het wit gekeimde gebouw van Donders. Een tweede volume staat los en is uitgevoerd in een grijze strengperssteen tussen betonnen banden.

 

Hoevenseweg 55a, b:

Voormalige AaBe textielfabriek, Georges Forest (1930, 1941), Architectenbureau Roosenburg, Verhave, Luyt en De Iongh (1961)

Sinds 1997 is de textielfabriek tussen de Hoevenseweg, Fatimastraat, Jan van Rijzewijkstraat en Wethouder van Ierlantstraat verlaten en zijn de gebouwen in verval geraakt. De fabriek is een goed voorbeeld van de zogenaamde ‘hallenbouw’ die in de Tilburgse textielindustrie vanaf de jaren dertig zijn intrede deed. Enkele oudere onderdelen van het complex, zoals de fabriekshallen met sheddaken (1930, 1941), het ketelhuis (1930) en de schoorsteen (1930) zijn als rijksmonument beschermd. Vanaf de hoofdingang van het functionalistische directiegebouw (1961) loopt een driehonderd meter lange straat dwars door het complex.

 

In de nabije toekomst zal de fabriek tot winkelcentrum worden getransformeerd. Het directiegebouw zal in deze plannen plaatsmaken voor nieuwbouw.