Javascript is required to view this map.

Kunstcluster en concertzaal

Kunstcluster en concertzaal, Tilburg Kunstcluster en concertzaal, Tilburg Kunstcluster en concertzaal, Tilburg Kunstcluster en concertzaal, Tilburg

Kunstcluster en concertzaal

Adres:

gebied tussen Schouwburgring, Oude Dijk, Stadstraat en Bisschop Zwijsenstraat
Tilburg

Opdrachtgever:

gemeente Tilburg, Fontys Hogeschool

Jaar van realisatie:

1995-96, 2005

Typologie:

Stedenbouwkundige plannen
Gebouwen voor het onderwijs
Theaters, concertzalen en schouwburgen
Gebouwen voor horeca en recreatie
Stadsparken en openbare groenvoorzieningen

Openbaar:

Ja

Begin jaren negentig van de vorige eeuw sloegen de gemeente Tilburg en de Fontys Hogeschool de handen ineen om in het zuidelijk deel van het stadscentrum een bolwerk van cultuur te creëren, het zogenaamde Kunstcluster.

Het complex bestaat uit een concertzaal en een U-vormige aanbouw die een voormalige kloostertuin omsluit. De concertzaal is op te vatten als autonoom object, dat zijn plek heeft tussen de andere vrijstaande gebouwen langs de cityring, maar ook als open structuur, die doorgang verschaft naar de achterliggende patio en binnentuin. In vorm en detaillering is het gebouw een antwoord op de naastgelegen schouwburg. Het interieur van de organisch vormgegeven zaal, die zich zes meter boven het maaiveld bevindt, heeft drie boven elkaar hangende, witte balkons. Tegen het plafond en de wanden zijn door kunstenaar Peter Struycken gekleurde tl-buizen aangebracht.

 

Langgerekte vleugels, waarin het conservatorium en de verschillende academies van de hogeschool zijn ondergebracht, ‘omarmen’ de vroegere kloostertuin. Als verwijzing naar de behuizing van muziekinstrumenten is in de gevels een grid toegepast van verdiepingshoge kaders van geperst hout, die zijn ingevuld met glas of houten lamellen.

 

In het stedenbouwkundig plan van Coenen voor het zuidelijk deel van het centrum ontwierp Jacq. de Brouwer een woongebouw (1997) en later nog als afronding een ronde woontoren met twee appartementen (2011).