Javascript is required to view this map.

maalderij ‘t Stoom

maalderij ‘t Stoom, Gilze en Rijen

maalderij ‘t Stoom

Adres:

Nieuwstraat 113a
Gilze

Opdrachtgever:

J.L. Theewes

Jaar van realisatie:

1892

Typologie:

Utilitaire gebouwen

Openbaar:

Nee

Status:

rijksmonument

Thema:

Maalderij ’t Stoom is een voorbeeld van de overgangsperiode van de traditionele windmolen naar de machinale maalderij. Het complex is in ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd en heeft veel overeenkomsten met de leerlooierijen in de regio. Het bestaat uit een hoofdgebouw met enkele aanbouwen en een vrijstaande houten loods.

Het hoofdvolume, dat met de voorgevel naar de Nieuwstraat is gericht, is een drielaags gebouw onder een zadeldak. Zowel dit gebouw als de bijgebouwen zijn uitgevoerd in wit geschilderd metselwerk en hebben een zwart geteerde plint. Opvallende elementen in de voorgevel zijn de centraal geplaatste rondboogpoorten op de begane grond en eerste verdieping en het houten hijsluik op de tweede verdieping, dat zich onder een overhangend zadeldak met hijsinstallatie bevindt. Intern zijn balklagen, vloeren en oorspronkelijke indeling goed bewaard gebleven.

 

De maalderij is ernstig verwaarloosd. Twee inwoners van Gilze hebben het gebouw in 2007 aangekocht met de bedoeling er een nieuwe bestemming aan te geven.