Javascript is required to view this map.

patronaatsgebouw, nu cultureel centrum

patronaatsgebouw, nu cultureel centrum, Gilze en Rijen patronaatsgebouw, nu cultureel centrum, Gilze en Rijen patronaatsgebouw, nu cultureel centrum, Gilze en Rijen patronaatsgebouw, nu cultureel centrum, Gilze en Rijen

patronaatsgebouw, nu cultureel centrum

Adres:

Kerkstraat 104
Gilze

Opdrachtgever:

patronaatsgebouw: parochie St. Petrus' Banden, cultureel centrum: Woonstichting Leyakkers

Jaar van realisatie:

1921, 2008

Typologie:

Theaters, concertzalen en schouwburgen
Religieuze gebouwen en complexen
Hergebruik

Openbaar:

Ja

Dit patronaatsgebouw diende als vervanging van het onderkomen aan de Nieuwstraat in het voormalige raadhuis, en bood onderdak aan verschillende verenigingen in het dorp. De voorgevel kenmerkt zich door decoratieve gemetselde steunberen op de hoeken van het gebouw en centraal onder de topgevel.

Omdat het gebouw niet meer voldeed aan de huidige eisen is het aan het begin van de eeuw verbouwd en uitgebreid. De nieuwbouw omsluit het oude patronaatsgebouw, waarvan alleen de grote zaal is behouden, aan drie zijden. De voorgevel is in oorspronkelijke staat teruggebracht. Intern vormt een twee verdiepingen hoge lichtstraat een natuurlijke verbinding tussen oud en nieuw en brengt een grote patio, die ook aan de lichtstraat is gelegen, daglicht in het hart van het gebouw. De nieuwe straatgevels kennen een afwisseling tussen robuust metselwerk in twee roodtinten en grote gevelopeningen.