Javascript is required to view this map.

Pauluskerk, nu zorgwoningen

Pauluskerk, nu zorgwoningen, Dongen Pauluskerk, nu zorgwoningen, Dongen Pauluskerk, nu zorgwoningen, Dongen

Pauluskerk, nu zorgwoningen

Adres:

Europaplein 1
Dongen

Opdrachtgever:

kerk: Bisdom Breda, zorgwoningen: Woonstichting Laurentius

Jaar van realisatie:

1965-67, 2008

Typologie:

Bijzondere huisvesting
Gebouwen voor de gezondheidszorg
Religieuze gebouwen en complexen
Hergebruik

Openbaar:

Nee

Het Europaplein vormt het hart van de jaren-zestig wijk West I. Het kerkcomplex hier is gebouwd in een sobere Bossche School-stijl. Architect Nico van der Laan was samen met zijn broer (Dom) Hans van der Laan verantwoordelijk voor de Cursus Kerkelijke Architectuur die tussen 1946 en 1973 in Den Bosch werd gegeven. De theorie van het plastische getal, een verhoudingenleer als driedimensionale uitwerking van de gulden snede, stond hierin centraal.

De Pauluskerk is een praktische uitwerking van deze theorie. Om de zuivere verhoudingen tot uiting te laten komen, is in het gehele complex de dikte van de wanden, die zijn opgetrokken in een lichte baksteen, zichtbaar en beleefbaar gemaakt. Lateien boven gevelopeningen en vensterbanken zijn uitgevoerd in beton, net als het plafond van de galerij die tezamen met de bijgebouwen een binnenplaats omsluit. Kolomstellingen manifesteren zich als galerij of gevel, afhankelijk van het gewenste open of gesloten karakter.

 

In 2008 is de kerk verbouwd tot zorgwoningen voor mensen met een verstandelijke beperking en een dagactiviteitencentrum. In de parochiezaal is met losse elementen en halfhoge wanden een onderverdeling gemaakt, zonder de ruimtelijkheid van het geheel ernstig aan te tasten. De binnenplaats is voorzien van een glazen omloop, die de woningen met elkaar verbindt en tevens als entreepartij fungeert.