Javascript is required to view this map.

schoenenfabriek, nu appartementen

schoenenfabriek, nu appartementen, Dongen schoenenfabriek, nu appartementen, Dongen schoenenfabriek, nu appartementen, Dongen

schoenenfabriek, nu appartementen

Adres:

Kerkstraat 53
Dongen

Architect:

Bureau:

Opdrachtgever:

fabriek: G.L. Smits & Cie., appartementen: Hillgate Properties nv

Jaar van realisatie:

1890-91, 1915, 1925, 1936, 2006

Typologie:

Bijzondere huisvesting
Hergebruik
Industriële gebouwen en complexen

Openbaar:

Nee

Status:

rijksmonument

Smits was de oudste machinale schoenenfabriek in Dongen. De fabriek is in verschillende fasen gebouwd aan het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw en is tot 2003 in gebruik gebleven. Karakteristiek zijn de raampartijen met kleine vierkante ruitjes, de brede houten deuren en de luiken bij de bovenramen. In de tweelaagse, oostelijke aanbouw was het kantoor van de fabriek gevestigd.

In 2006 is de fabriek getransformeerd tot vijftien appartementen en twee stadswoningen. Het uiterlijk, waar de verschillende bouwfases aan zijn af te lezen, is behouden gebleven. Toevoegingen, zoals een noodtrappenhuis en dakkapellen, zijn herkenbaar als eigentijdse ingrepen. In het interieur zijn onder meer de oorspronkelijke trappen, tegelvloeren en glas-in-lood ramen behouden; in het appartement in de voormalige directieruimte is het beschermde interieur in originele staat teruggebracht.