Javascript is required to view this map.

schoenenfabriek, personeels- en fabrikantenwoningen

schoenenfabriek, personeels- en fabrikantenwoningen, Dongen schoenenfabriek, personeels- en fabrikantenwoningen, Dongen

schoenenfabriek, personeels- en fabrikantenwoningen

Adres:

St. Josephstraat 37, 39, 41, 46-50
Dongen

Opdrachtgever:

J.A. Ligtenberg, T. Ligtenberg

Jaar van realisatie:

ca. 1880, 1907-15, 1924-25, 1933

Typologie:

Woningbouw
Vrijstaande woonhuizen en fabrikantenvilla's
Industriële gebouwen en complexen

Openbaar:

Nee

Status:

rijksmonument

Vanaf 1850 ontwikkelde Dongen zich samen met Kaatsheuvel en Waalwijk tot het centrum van de Nederlandse schoenindustrie. De in 1879 opgerichte JAL schoenfabriek vormt een ensemble met de fabrikantenvilla en personeelswoningen.

In het eenvoudige woonhuis met mansardekap op nummer 41 begon Ligtenberg met de fabricage van schoenen. Om de productie uit te kunnen breiden, bouwde hij in fasen tussen 1907 en 1915 haaks op de woning een langgerekt fabrieksgebouw. Daarna volgde de grote fabriekshal. Dit twee verdiepingen hoge bakstenen gebouw heeft een betonskelet, waardoor grote overspanningen en grote raampartijen mogelijk werden.

 

Het succes van de onderneming resulteerde in de bouw van een statige fabrikantenvilla (nummer 37) naast de fabriek en een rij woonhuizen voor het hogere personeel aan de overzijde van de straat (nummers 46-50), gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid.

 

De schoenenfabriek werd in 1984 gesloten en heeft vanaf toen leeg gestaan. Sinds 2010 worden plannen gemaakt om het complex een nieuwe bestemming te geven.