Javascript is required to view this map.

St. Petrus’ Bandenkerk

St. Petrus’ Bandenkerk, Oisterwijk St. Petrus’ Bandenkerk, Oisterwijk

St. Petrus’ Bandenkerk

Adres:

Kerkplein 1
Oisterwijk

Architect:

Opdrachtgever:

Petrusparochie

Jaar van realisatie:

1895-97

Typologie:

Religieuze gebouwen en complexen

Openbaar:

Ja

Status:

rijksmonument

Thema:

Deze neogotische kerk, geïnspireerd op een van de oudste gotische kerken in Duitsland, de Liebfrauenkirche in Trier, is een van de belangrijkste late werken van Cuypers, de architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Hij ontwierp een volmaakte combinatie van een lengtebouw en een centraalbouw.

De veelhoekige uitbouwen met zijaltaren en kapellen geven de omtrek van de kerk de suggestie van een centraalbouw. Op de kruising van koor en schip is een zware vierkante vieringtoren geplaatst met hoektorentjes en een achthoekige spits. Vier forse natuurstenen zuilen midden in de kerk ondersteunen de toren. Ronde traptorens aan beide zijden van de voorgevel en tussen de kapellen oostelijk van het transept, bieden op subtiele wijze tegenwicht aan de dominante vieringtoren.

 

Ondanks grote beschadigingen ontstaan tijdens de oorlog (1944) en door brand (1998), zijn vele oorspronkelijke interieurstukken bewaard gebleven. Het hoofdaltaar, het Maria-altaar en het doopvont zijn alle door Cuypers ontworpen. De barokke kansel en biechtstoel zijn afkomstig uit de kerk die hier vroeger stond.