Javascript is required to view this map.

stadskantoor, nu verschillende functies

stadskantoor, nu verschillende functies, Tilburg

stadskantoor, nu verschillende functies

Adres:

Generaal Eisenhowerweg 2
Berkel-Enschot

Architect:

Opdrachtgever:

gemeente Berkel-Enschot

Jaar van realisatie:

1978

Typologie:

Bestuursgebouwen
Gebouwen voor de gezondheidszorg
Musea en tentoonstellingsgebouwen
Gebouwen voor horeca en recreatie
Hergebruik

Openbaar:

Ja

Het voormalige stadskantoor van Berkel-Enschot is een dorp op zich. Het bestaat uit een aaneenschakeling van sober uitgevoerde volumes met flauwe lessenaarsdaken. Het complex doet vanwege de terughoudende architectuur en de pontificale situering in het gras denken aan Scandinavische voorbeelden, zoals het raadhuis in het Finse Säynätsalo (1952) van architect Alvar Aalto.

De bouwdelen zijn opgetrokken in rode baksteen en elke afzonderlijke schakel wordt op de hoeken beëindigd met een schoorsteen. Om de gebouwen op zichzelf te laten staan, zijn ze verbonden door glazen gangen. Doordat de dakpannen strak op het metselwerk liggen, levert dit aan de daklijst een subtiel golvende lijn op. Banden van ramen met een ritme van witte kozijnen benadrukken de horizontaliteit van de bouwdelen.

 

Nadat Berkel-Enschot in 1997 bij Tilburg werd getrokken, verloor het stadskantoor zijn functie. Het was de eerste tien jaar in gebruik door het ingenieursbureau van de dienst gebiedsontwikkeling van de gemeente Tilburg. Op dit moment huisvest het gebouw onder andere een bibliotheek, servicepunt, huisartsenpraktijk, kantoor en museum voor muziekinstrumenten.