Javascript is required to view this map.

steenfabriek, nu woning, kantoor en expositieruimte

steenfabriek, nu woning, kantoor en expositieruimte, Gilze en Rijen

steenfabriek, nu woning, kantoor en expositieruimte

Adres:

Steenfabriek 5
Gilze

Architect:

Opdrachtgever:

fabriek: Johannes Botermans, woning, kantoor en expositieruimte: Verzon bv

Jaar van realisatie:

1890, 2006

Typologie:

Bijzondere huisvesting
Musea en tentoonstellingsgebouwen
Kantoorgebouwen
Hergebruik
Industriële gebouwen en complexen

Openbaar:

Ja

Steenfabriek Hendrickx was de laatst werkende steenfabriek met een ringoven in Noord-Brabant. De Gilzersteen, die in de oven werd gebakken, was een goede baksteen in een handzaam formaat, waarmee in Gilze en omgeving veel is gebouwd. De hoogtijdagen voor de fabriek lagen vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen de vraag naar bouwmaterialen groot was.

Het fabriekscomplex bestond tot 1955 uit het ringovengebouw, een kleine steenmakerij en zeven langwerpige droogloodsen. Dat jaar is het ringovengebouw uitgebreid met een machinale steenperserij en later zijn vijf gasgestookte droogkamers bijgebouwd (1978). Karakteristiek in het hoofdgebouw zijn de 25 meter hoge schoorsteen op de kopse zijde en de dakkapellen over de gehele lengte van het gebouw voor het drogen en ontluchten.  

 

In 2003 kocht Piet Vermeer de in 1991 gesloten steenfabriek en verbouwde deze tot zijn eigen woning met kantoor en expositieruimte. De ringoven is hierbij in het interieur gehandhaafd. Om de restauratie financieel mogelijk te maken realiseerde men op het vijf hectare grote terrein ook negentien woningen. Deze zijn qua vorm en materiaalgebruik geïnspireerd op de oorspronkelijke droogloodsen en droogkamers.