Javascript is required to view this map.

villa’s

villa’s, Tilburg villa’s, Tilburg villa’s, Tilburg villa’s, Tilburg villa’s, Tilburg

villa’s

Adres:

Bredaseweg 387, 442a, 444
Tilburg

Opdrachtgever:

diversen

Jaar van realisatie:

1916-18, 1936, 1940

Typologie:

Vrijstaande woonhuizen en fabrikantenvilla's

Openbaar:

Nee

Status:

Bredaseweg 387, 444: rijksmonument, Bredaseweg 442a: gemeentelijk monument

Thema:

Vanaf eind negentiende eeuw raakte het wonen aan de Bredaseweg in zwang bij welgestelde Tilburgers. Het symmetrische woonhuis (1916-18) op nummer 387 van architect Hanrath heeft een voor deze architect kenmerkend, overkragend schilddak. Zoals vaak werkte Hanrath bij de totstandkoming van deze villa samen met de Haarlemse tuinarchitect Leonard Springer.

Aan de overzijde van de weg staan naast elkaar twee villa’s uit dezelfde periode. De blokvormige villa (1936) op nummer 444 is een zeldzaam voorbeeld van het Nieuwe Bouwen in het oeuvre van architect Wijdeveld, die vooral bekend is van (nooit gerealiseerde) utopische stedenbouwkundige plannen en bouwwerken in Amsterdamse School-stijl. De uit deze bouwstijl afkomstige voorliefde voor ronde vormen in baksteen komt tot uitdrukking bij de terugliggende entree. De naastgelegen villa (1940) van Jos. Bedaux bestaat uit haaks op elkaar geplaatste typologieën van woonhuis en boerderij. Zoals vaker in het werk van Bedaux zijn traditionele, abstracte en klassieke vormen met elkaar gecombineerd.

 

Andere bijzondere woonhuizen aan de Bredaseweg zijn een expressionistische villa met overkragend rieten dak (1934) van Frans Ruts op nummer 422 en een modernistische villa (1961) van Jos Schijvens op nummer 426.