Javascript is required to view this map.

villa

villa, Tilburg

villa

Adres:

Bosscheweg 55-57
Berkel-Enschot

Architect:

Opdrachtgever:

Leon Swagemakers

Jaar van realisatie:

1919-20

Typologie:

Vrijstaande woonhuizen en fabrikantenvilla's
Kantoorgebouwen
Hergebruik

Openbaar:

Nee

Status:

rijksmonument

Langs de Bosscheweg verrezen net als langs de westelijk gelegen Bredaseweg aan het begin van de twintigste eeuw villa’s voor welgestelde Tilburgers. Wollenstoffenfabrikant Swagemakers liet na een bezoek van zijn echtgenote aan de Verenigde Staten dit landhuis bouwen naar voorbeeld van het Robie House (1909) van Frank Lloyd Wright in Chicago. De horizontaliteit, vooruitgeschoven vleugels en platte daken met ruime overstekken zijn duidelijk geïnspireerd op Wright. Vanwege de ongebruikelijke vormgeving werd de villa door de plaatselijke bevolking ‘de melkfabriek’ genoemd.

De gevel is voorzien van grijs pleisterwerk met een grove structuur en decoraties van wit- en zwartgeglazuurde tegeltjes. Zwarte banden en dakranden versterken het horizontale karakter van de woning. Voor de villa ligt een grote tuin met oprijlaan en een kubistische dienstwoning die in vormgeving en materiaalgebruik overeenkomsten vertoont met het hoofdhuis.

 

Na de Tweede Wereldoorlog werd de woning een opleidingsinstituut en eind jaren tachtig van de vorige eeuw zijn er verschillende gebouwen bij- en aangebouwd, waardoor de verschijningsvorm van het gebouw drastisch is veranderd.