Javascript is required to view this map.

watertoren, nu woning en kantoor

watertoren, nu woning en kantoor, Dongen

watertoren, nu woning en kantoor

Adres:

Watertorenstraat 10
Dongen

Opdrachtgever:

watertoren: N.V. Waterleiding-Maatschappij Noord-West-Brabant, woning en kantoor: H4D Raadgevend Ingenieurs B.V.

Jaar van realisatie:

1923, 2012

Typologie:

Bijzondere huisvesting
Utilitaire gebouwen
Hergebruik

Openbaar:

Nee

In opdracht van de N.V. Waterleiding-Maatschappij Noord-West-Brabant ontwierp Hendrik Sangster in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw dertien watertorens. In Midden-Brabant bouwde hij, naast deze toren in Dongen, ook watertorens in Kaatsheuvel (1925) en Gilze (1932). Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden de meeste van de watertorens door de Duitsers opgeblazen, maar door inspanningen van het verzet bleef de toren in Dongen gespaard. De watertoren in Kaatsheuvel is in 1985 gesloopt, in een periode waarin herbestemming van erfgoed nog weinig gangbaar was.

Sangster week in zijn ontwerpen totaal af van de manier waarop watertorens tot dan toe werden vormgegeven. Hij maakte gebruik van de vormvrijheid van een gewapend betonskelet en liet zich voor de invulling van de bakstenen gevels inspireren door de Amsterdamse School en de art deco, wat leidde tot een plastische, en gelijktijdig strakke vormentaal. In de 45 meter hoge toren in Dongen is de ligging van het waterreservoir af te lezen aan de uitkraging. De betonnen kolommen van de achthoekige toren lopen als ribben door in het onderste deel van het dak, een achtdelige koperen koepel.

 

De watertoren werd begin jaren zeventig van de vorige eeuw buiten werking gesteld. De toren heeft een tweede leven gekregen als woning en kantoor, met in het voormalige reservoir een expositieruimte.